Seminarium om Parthenonfrisen

     



Fr vä Medelhavsmuséets chef Sanne Houby Nielsen, Hedersledamoten professor Sture Linnér, chefen för Etnografiska muséet Per Kåks under seminariet om Parthenonfrisens återbördande till Aten.
Foto: Peter Curman
       
 
   Den 25 maj 2003 höll den svenska Parthenon-kommittén sitt första seminarium i Stockholm. Sammankomsten ägde rum på Medelhavsmuseet där såväl engelska som grekiska och svenska företrädare presenterade sina idéer om Parthenonfrisens framtida öde. Allmänheten var inbjuden att delta.
Anthony Snodgrass, ordförande i den brittiska Parthenon-kommittén, var en av de inbjudna gästerna som argumenterade för ett återbördande av frisen till Athen.
Dr Mary Beard från Cambridge däremot ville med sitt debattinlägg ifrågasätta den inställningen. Hon menade att det kanske inte var så enkelt; "ponera sade hon att frisen hade plockats ned under andra världskriget, då hade vi alla ansett att den skulle återbördas till Athen. Men antag istället att att kejsar Augustus hade tagit den för att utsmycka någon byggnad i Rom, då hade vi nog ansett att frisen skulle stanna där". Hur bedömer man Lord Elgins handlande i det sammanhanget? Mary Beard menade att det inte var så lätt att avgöra den saken.
Lord Elgin var den brittiske diplomat som i början av 1800-talet lät ta ned den magnifika fris som prydde Parthenontemplet på Akropolisklippan i Athen. Han förde frisen till England där han sålde den till British Museum. Delar av Parthenon finns idag på olika museer i världen, en stor del på British Museum.
Grekland vill naturligtvis få tillbaka frisen och en representant för den grekiska museivärlden gjorde under seminariet ett mycket välformulerat debattinlägg i frågan.

:: Museichefen Hans Henrik Brummer inleder seminariet >>

:: Kommittéledamoten Peter Curmans inlägg i debatten >>

:: Peter Curmans dikt "Timeout" >>
 
<< Tillbaka


www.svenskaparthenon.se